Anita Prelovšek

anita-prelovsek2ANITA PRELOVŠEK, rojena 4. decembra 1983 v Ljubljani, je flavto začela igrati v šolskem letu 1994/95 na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik v razredu prof. Anđele Blažeka. Na enem izmed seminarjev oz. mojstrskih tečajev v Avstriji je poleti leta 2000 spoznala italijansko koncertno flavtistko Luiso Sello iz Vidma, ki med drugim poučuje na glasbenem konservatoriju v Trstu. Tako se je do mature na ljubljanski Gimnaziji Bežigrad poleg obiskovanja gimnazije in srednješolskega programa na Glasbeni šoli Vič-Rudnik vsak teden vozila na ure flavte in solfeggia v Videm in Trst.

Po maturi junija 2002 se je vpisala na glasbeni konzervatorij Giuseppe Tartini v triletni bolonjski študijski program Flavta in ga oktobra 2005 zaključila z najvišjo možno oceno 110/110. V študijskem letu 2005/06 je v okviru študentske izmenjave Erasmus študirala v Franciji na Conservatoire National de Région v Rennesu v razredu prof. Gladys Bouchet. V letu 2006/07 je opravila sprejemne izpite na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je eno leto študirala v razredu prof. Karoline Šantl-Zupan.

Istega leta je bila sprejeta v dveletni specializacijski študijski program na visokem glasbenem inštitutu »Istituto Superiore di Studi Musicali O.Vecchi-A.Tonelli« v Modeni, kjer so bili njeni profesorji Gabriele Betti, Michele Marasco in Andrea Oliva. Spomladi leta 2007 je zmagala na avdiciji za sprejem v mednarodno orkestrsko šolo v Spoletu (Umbrija, Italija), kjer je septembra 2007 zaključila orkestrski staž in pridobila naziv »professore d'orchestra« z oceno 95/100. Julija 2008 je zaključila dveletni bolonjski študijski program v Modeni in pridobila akademsko diplomo 2.stopnje (master 1) z oceno 110/110. V študijskem letu 2008/09 se je kot štipendistka francoske vlade vrnila na izpopolnjevanje na Conservatoire National de Région v Rennesu.

Anita-Union3Anita Prelovšek se aktivno udeležuje seminarjev in mojstrskih tečajev za flavto pri priznanih flavtistih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in Franciji (med drugim tudi na glasbeni akademiji Ino Mirković v Lovranu ter na Académie Internationale d'Eté v Nici). Izpopolnjevala se je pri naslednjih flavtistih : D. Ažman, M. Conti, L. Sello, P. Y. Artaud, A. Nicolet, R. Leone, D. Formisano, J. Balint, P. Kauffmann, D. P. Gustin, posebej pomemben za njeno ustvarjalno pot pa je slovenski flavtist Aleš Kacjan.

V Franciji je leta 2005 Anita Prelovšek začela poučevati flavto kot zasebna učiteljica. Učence je pripravljala tudi za izpite na konservatoriju in za izpit za glasbeno maturo. Leta 2006 je bila članica komisije pri izpitih mlajših učencev. Iz istega leta je tudi izkušnja nadomeščanja na glasbeni šoli v kraju Chantepie blizu Rennesa. Leta 2009 je bila zunanja članica v komisiji za letne izpite v glasbeni šoli v kraju Dol de Bretagne, Francija.

V šolskem letu 2009-2010 je poučevala na Glasbeni šoli Koper. V šolskem letu 2010-2011 je poučevala na Glasbeni šoli Franca Šturma in v Glasbeni šoli Ribnica.

Anita Prelovšek je članica mladinskega pihalnega orkestra Piran. Z orkestrom nastopa na različnih prireditvah, med drugim je bila prva flavtistka na jubiljenem koncertu ob 160-letnici orkestra v avditoriju v Portorožu maja 2011, prav tako na novoletnem koncertu decembra 2011 v gledališču Piran.

Od junija 2012 vodi glasbeno šolo za flavto v Ruskem centru znanosti in kulture.

Poleg glasbe se Anita Prelovšek posveča tudi jezikom in literaturi. Leta 2001 je kot dijakinja bežigrajske gimnazije na državnem tekmovanju iz francoskega jezika osvojila zlato plaketo in posebno nagrado francoske vlade. Leta 2009 je v Franciji opravila mednarodni izpit iz znanja francoščine in s tem pridobila diplomo stopnje DALF C2.
Poleg francoskega jezika aktivno obvlada tudi italijanski, ruski, angleški in nemški jezik.

Leta 2018 je doktorirala Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Več o Aniti Prelovšek lahko preberete tukaj.